Circulair EPS: De sleutel tot wereldwijd vervoer van boerenkool

Veel Nederlandse telers gebruiken EPS als verpakking voor het vervoer van onder andere broccoli en boerenkool. Om te begrijpen waarom zij voor EPS kiezen, hebben we een vooraanstaande Nederlandse teler geïnterviewd met meer dan 60 jaar ervaring in het telen en vervoeren van boerenkool. Net als veel andere telers, geeft deze teler de voorkeur aan EPS vanwege de optimale oplossing die het biedt voor het behoud van de versheid en kwaliteit van de groente tijdens langdurig transport. EPS heeft zich bewezen als een duurzaam en efficiënt verpakkingsmateriaal dat voldoet aan de specifieke eisen van deze veeleisende transportroute. Door te kiezen voor EPS als verpakkingsoplossing kan de teler met vertrouwen hoogwaardige boerenkool leveren aan de veeleisende markt in Dubai.

Al decennialang worden groenten verbouwd op de idyllische eilandjes in de Noord-Hollandse polders. Ook een vooraanstaande Nederlandse teler heeft een rijke geschiedenis in de teelt van diverse gewassen, waaronder kolen, spruiten, aardappels en boerenkool. Sinds 1956 is de familie van de teler actief in de tuinbouw, en door de jaren heen hebben zij de markt zien veranderen. Aanvankelijk werden de producten voornamelijk verkocht via de BroekerVeiling, de oudste groenteveiling van Europa. Maar met vernuft en inzicht breidde de teler zijn afzetgebied uit naar groentewinkels, kruideniers en de horeca.

Boerenkool naar het Midden-Oosten

In 1998 trad de huidige generatie aan en bracht een nieuwe impuls met zich mee. Exportcontacten werden gelegd. In 2018 begon de export van boerenkool naar het Midden-Oosten met kartonnen dozen gevuld met scherfijs. Het behouden van de lage temperatuur van de boerenkool tijdens het transport, met name in de laatste fase, bleek echter een uitdaging. Op Midden-Oosterse vliegvelden stond een pallet boerenkool soms wel langer dan een kwartier in de brandende zon. Door de kartonnen verpakking bleef de versheid niet behouden en ging een aanzienlijk deel van de export verloren. Dit resulteerde niet alleen in verlies van product, maar ook van alle bijkomende kosten tot afleveradres.

Succesvol met EPS

Als gevolg hiervan werd er geëxperimenteerd met EPS als isolatiebox, wat een overweldigend succes bleek te zijn. EPS boxen hebben uitstekende isolerende eigenschappen, waardoor producten in de boxen gedurende lange tijd een constante temperatuur kunnen behouden. Een ander voordeel van EPS is het feit dat het extreem licht is. Ongeveer 98% van EPS bestaat uit lucht, met slechts 2% materiaal. Hierdoor worden de transportkosten tot een minimum beperkt. EPS-boxen zijn bovendien 100% recyclebaar en kunnen worden omgezet in de basisgrondstof voor de productie van nieuw EPS-materiaal.

Sinds de overstap naar EPS als isolatiebox is vrijwel geen enkel product meer afgekeurd tijdens het transport. De perfecte combinatie van isolatie, recyclebaarheid en lichtheid heeft ervoor gezorgd dat de teler met vertrouwen kan blijven leveren aan zijn internationale klanten. EPS is de sleutel geworden tot het behoud van de versheid van boerenkool tijdens hun reis over lange afstanden, en draagt bij aan duurzaam en efficiënt verpakkingsbeheer.

*Opmerking: Om privacyredenen hebben we ervoor gekozen om de naam van het betreffende bedrijf niet te noemen.
Geplaatst op: 9 oktober 2023

Blijf automatisch op de hoogte

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief over duurzamer verpakken en praat mee via sociale media. 

SlimVerpakken is een initiatief van Stybenex-Verpakkingen, vereniging van fabrikanten van EPS-verpakkingen

Privacyverklaring