EPS-trays zijn de duurzaamste keuze voor telers en kwekers

Veel Nederlandse kwekers en telers maken gebruik van zaaitrays van EPS. Deze keuze gaat verder dan gebruiksgemak alleen, want een keuze voor EPS  is namelijk óók de beste keuze voor de groei en bovendien erg duurzaam door het hoge recyclepercentage. Lees er hieronder meer over.

Een optimaal klimaat voor groei
In het kweekproces van de sier- en groenteteelt telt elk detail. Gelukkig geven EPS-trays precies de gewenste bescherming voor het ontkiemde zaadje. Dat komt omdat EPS de beste isolator is. EPS bestaat namelijk voor 98% uit lucht en een betere isolator dan lucht is er niet. Zelfs de kleinste temperatuurwisselingen worden voorkomen. EPS-trays garanderen het optimale klimaat voor groei. Het hoge kiempercentage in EPS-trays is dan ook een van de grote voordelen die door plantenkwekers worden genoemd.

Een betere vochtopname
Waar het alternatief van EPS-trays, de harde kunststof trays, door hun harde oppervlak geen vocht toelaten, en dit gelijk afstoten, is het oppervlak van EPS-trays iets poreuzer. Dit zorgt voor een betere vochtopname, waardoor de (steenwol- of potgrond-)plug die in de tray zit langer vochtig blijft en minder snel uitdroogt. Ook dit bevordert de groei van het zaadje aanzienlijk.

Minder beschadiging
De meeste EPS trays worden zo gemaakt dat de binnenkant van de tray glad is. Dit om te voorkomen dat de wortels van de plantjes zich aan de trays gaan hechten. Hierdoor vindt er geen beschadiging aan de wortels plaats wanneer de plantjes machinaal uit de trays worden gedrukt.

Maatwerk
Zoekt u een specifieke tray, in een bepaald formaat of met eigen gaten patroon. Ook dan is een EPS tray een uitstekende oplossing. De investering in een matrijs, helemaal opgebouwd volgens uw wensen is relatief beperkt. Vanaf 10.000 per jaar kan dit al zeer interessant zijn.

Het recyclen van zaaitrays
En heel belangrijk: in de Nederlandse tuinbouw wordt 99% van de zaaitrays gerecycled, een prachtig cijfer! En dit gebeurt al 35 jaar. De trays worden opgehaald, gerecycled en verwerkt tot nieuwe isolatieproducten in de bouw. Zeker voor de groenteteelt is dit uitkomst, want de zaaitrays in de groenteteelt worden eenmalig gebruikt. Hoe dit precies zit, lees je hier.

Een keuze voor EPS-trays is dus niet alleen een duurzame keuze, het is ook de beste keuze voor jouw kwetsbare sierbloemen en groenteteelt.

Wil je over dit onderwerp meepraten? Dat kan via LinkedIn.

Geplaatst op: 4 januari 2023

Blijf automatisch op de hoogte

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief over duurzamer verpakken en praat mee via sociale media. 

SlimVerpakken is een initiatief van Stybenex-Verpakkingen, vereniging van fabrikanten van EPS-verpakkingen

Stybenex Verpakkingen is lid van EUMEPS

Privacyverklaring