EPS-verpakkingsmateriaal inleveren

BEDRIJVEN

Zoekt u naar circulaire oplossingen en wilt u de CO2 footprint van uw bedrijf verlagen? Er staat een netwerk aan inzamelbedrijven, sorteerders en recyclers klaar om EPS te recyclen. Voor meer informatie en om vast te stellen of uw EPS-restmateriaal geschikt is voor recycling kunt u contact opnemen met de leden van Stybenex en onderstaande bedrijven. Het EPS wordt vervolgens opgehaald of bij de recycler afgegeven.

HUISHOUDENS

Lever je schoon EPS-verpakkingsmateriaal in bij één van de onderstaande milieustraten. Bij deze milieustraten zijn speciale inzamelzakken aanwezig. Help je mee aan een beter milieu? Lever schoon EPS-afval in, sluit de keten en benut alle levens van EPS.

Zie hieronder waar je jouw EPS kunt inleveren. 

Recycling en hergebruik

Ingeleverd EPS wordt volledig gerecycled en opnieuw gebruikt. Ingezameld verpakkingsmateriaal wordt gemalen, gezeefd en gemengd met nieuwe polystyreen-parels. Omdat deze parels al gestoomd zijn, scheelt dat behalve grondstof ook energie. Gerecycled EPS wordt o.a. gebruikt om blokken van te maken die onder fietspaden of wegen worden gelegd, zodat deze minder snel verzakken. Of het wordt gebruikt voor EPS-vloerdelen, zodat woningen een goed geïsoleerde vloer krijgen en de bewoners minder stookkosten hebben. Of het ingezamelde EPS wordt gesorteerd en gemalen, en direct gebruikt als vulling, bijvoorbeeld voor zitzakken, granulaat voor land- en tuinbouw of voor gewichtsbesparing bij betonmortel.

EPS-inzamelpunten
Richting 2023 zijn er zo’n 300 EPS-inzamelpunten binnen Nederland verwezenlijkt en wordt het mogelijk een verdere toename van EPS recycling te realiseren. Met dit aantal inzamelpunten kan ca. 1.500 – 2.000 ton EPS-afval ingezameld en verwerkt worden (ongeveer 1500 volle vrachtwagens) en dat is goed nieuws voor het milieu.

Waarom EPS inleveren?

Recyclen is goed voor het milieu. Wij moeten zuinig omgaan met onze hulpbronnen. EPS is een mono-materiaal en bestaat voor 98% uit lucht en slechts 2% grondstof. Deze eigenschap maakt het dat EPS heel erg goed te recyclen is en in principe oneindig herbruikbaar is. Hoe meer EPS-verpakkingsafval we gescheiden inleveren, hoe meer nieuwe producten we ervan kunnen maken.

Blijf automatisch op de hoogte

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief over duurzamer verpakken en praat mee via sociale media. 

SlimVerpakken is een initiatief van Stybenex-Verpakkingen, vereniging van fabrikanten van EPS-verpakkingen

Privacyverklaring