De voordelen van EPS als duurzaam verpakkingsmateriaal voor levensmiddelen

Bij het verpakken van levensmiddelen is het belangrijk om te kiezen voor materialen die de kwaliteit en veiligheid van het voedsel waarborgen. Een veelgebruikt materiaal voor voedselverpakkingen is EPS, oftewel geëxpandeerd polystyreen. EPS is een duurzaam, foodproof en isolerend materiaal dat ideaal is voor het verpakken van een breed scala aan levensmiddelen, variërend van verse producten tot bevroren voedsel. In dit artikel zullen we de voordelen en het gebruik van EPS voor het verpakken van levensmiddelen nader bekijken.

Isolerend vermogen

Eén van de belangrijkste voordelen van EPS als verpakkingsmateriaal voor levensmiddelen is de uitstekende isolerende werking. EPS is een goede thermische isolator, wat betekent dat het de warmteoverdracht kan verminderen en de temperatuur van de verpakte producten kan handhaven. Dit maakt EPS-verpakkingen ideaal voor het verpakken van bederfelijke producten, zoals vis, vlees, groente en fruit, die gevoelig zijn voor temperatuurveranderingen. Het helpt ook om de versheid, houdbaarheid en kwaliteit van voedingsmiddelen te behouden, wat belangrijk is voor voedselveiligheid en het verminderen van voedselverspilling. In Nederland wordt nog altijd 9% van het voedsel weggegooid. 

Veilig en hygiënisch: foodproof

EPS wordt tevens beschouwd als een veilig en hygiënisch verpakkingsmateriaal voor levensmiddelen. Het is chemisch inert, wat betekent dat het geen geur, smaak of giftige stoffen afgeeft aan de verpakte producten. Bovendien is EPS waterbestendig, waardoor het geschikt is voor het verpakken van vochtige of vettige producten (denk aan vis) zonder dat het materiaal beschadigd raakt of de verpakking doorweekt. Dit draagt bij aan de hygiëne en veiligheid van de verpakte levensmiddelen, waardoor het risico op voedselbesmetting wordt verminderd.

Schokabsorberend

EPS heeft schokabsorberende eigenschappen, waardoor het een ideale keuze is voor het verpakken van kwetsbare levensmiddelen. Het materiaal kan impact en trillingen absorberen tijdens het transport en de opslag, waardoor de kans op beschadiging van de producten wordt verminderd. Dit is vooral belangrijk voor delicate producten zoals fruit en groenten, die gevoelig zijn voor beschadiging. Door gebruik te maken van EPS-verpakkingen kunnen producenten de kwaliteit van hun producten behouden en het risico van retourzendingen en verspilling verminderen.

Duurzaam

Wat betreft duurzaamheid scoort EPS zeer goed. Dit begint al bij de productie van EPS waar met slechts 2% grondstof (=polystyreen) 100% materiaal wordt gemaakt. EPS bestaat namelijk voor 98% uit lucht. Er wordt dus zeer efficiënt met de grondstof omgegaan. Daarnaast is EPS 100% recyclebaar. Gebruikte EPS-verpakkingen worden ingezameld en gerecycled tot nieuwe producten. Tot slot vereist de productie van EPS-verpakkingen relatief weinig energie in vergelijking met andere verpakkingsmaterialen, zoals karton of glas. Zo zorgt een verpakking van EPS voor 30% minder CO2-uitstoot dan dezelfde verpakking van karton. Dat blijkt uit onderzoek van McKinsey.

Een ander voordeel van EPS als verpakkingsmateriaal is de lichtheid ervan. EPS-verpakkingen zijn extreem licht van gewicht, waardoor ze kosten- en energiebesparend zijn tijdens het transport en de opslag. Lichte verpakkingen betekenen lagere transportkosten en minder CO2-uitstoot, wat leidt tot een verminderde ecologische voetafdruk.

Conclusie

EPS is een veelzijdig en duurzaam verpakkingsmateriaal dat veel wordt gebruikt voor het verpakken van levensmiddelen. Met zijn uitstekende isolerende eigenschappen, veiligheid en hygiëne, schokabsorptie, evenals de mogelijkheden voor recycling en hergebruik, biedt EPS volop voordelen voor de voedselverpakkingsindustrie. Het draagt bij aan het behoud van de kwaliteit en versheid van levensmiddelen, minimaliseert beschadiging, vermindert afval en bevordert efficiënte logistiek. Als verpakkingsalternatief is EPS een aantrekkelijke keuze voor het verpakken van levensmiddelen in een wereld waarin duurzaamheid, voedselveiligheid en het tegengaan van voedselverspilling belangrijke prioriteiten zijn.

 

Geplaatst op: 1 juni 2023

Blijf automatisch op de hoogte

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief over duurzamer verpakken en praat mee via sociale media. 

SlimVerpakken is een initiatief van Stybenex-Verpakkingen, vereniging van fabrikanten van EPS-verpakkingen

Privacyverklaring