Electrolux kiest opnieuw voor EPS als duurzaam verpakkingsmateriaal

In een poging de milieu-impact van haar verpakkingen te verminderen, kiest Electrolux na uitvoerig onderzoek opnieuw voor EPS als voornaamste verpakkingsmateriaal. Deze keuze is opvallend, omdat de fabrikant van huishoudelijke en professionele apparaten aanvankelijk van plan was de EPS verpakkingen te vervangen door papieren verpakkingen. 

Levenscyclusanalyse toont aan: koeldoos van karton is niet beter voor milieu dan een EPS-doos

In een vergelijkende levenscyclusanalyse zijn de milieueffecten van kartonnen koeldozen vergeleken met die van koeldozen gemaakt van geëxpandeerd polystyreen (EPS). Tegen de verwachting van de publieke opinie blijken koeldozen van karton niet milieuvriendelijker te zijn dan hun EPS-tegenhangers.

CoolBlue compacteert EPS in eigen pers

Coolblue compacteert het EPS uit verpakkingen in een pers. CoolBlue verlaagt daarmee zijn afvalkosten aanzienlijk draagt bij aan recycling en een beter milieu.

Rabobank: ‘Plastic verpakkingen vervangen door papier geen duurzame oplossing’

De Rabobank waarschuwt dat het vervangen van plastic verpakkingen door papieren verpakkingen geen duurzame oplossing is. In een rapport stelt de bank dat voor de productie van papieren verpakkingen waarschijnlijk meer energie nodig is en dat er meer CO2 vrijkomt.

Nederland levert steeds meer EPS in voor recycling

De hoeveelheid EPS-verpakkingen die Nederlanders jaarlijks inleveren op de milieustraat is opnieuw toegenomen. De nieuwste telling komt uit op 1.7 miljoen kilo. Dat blijkt uit onderzoek van branchevereniging Stybenex op basis van cijfers van Afvalgids. EPS dat is verzameld op de milieustraat wordt bijna volledig gerecycled voor nieuwe EPS-isolatieproducten.

EPS wereldwijd grootschalig gerecycled

Nieuw onderzoek laat zien dat EPS wereldwijd grootschalig wordt gerecycled. Met recyclingpercentages van meer dan 30% in Noord-Amerika, 40% in Europa en meer dan 50% in Japan, China en Zuid-Korea, voldoet EPS aan de criteria die zijn opgenomen in het United Nations Environmental Programme. 

Milieuonderzoek: papier geen duurzaam alternatief voor kunststof verpakking

Voedselverpakkingen op papierbasis worden op de markt gebracht als een duurzaam alternatief voor plastic, hoewel ze meestal worden gecombineerd met plastic of andere chemische coatings, zelden gerecycled materiaal bevatten en wereldwijd ontbossing en industrieel waterverbruik in de hand werken. Dit blijkt uit het rapport van een coalitie van NGO’s.

Circulair EPS: De sleutel tot wereldwijd vervoer van boerenkool

Veel Nederlandse telers gebruiken EPS als verpakking voor het vervoeren van onder andere broccoli en boerenkool. Om erachter te komen waarom zij kiezen voor EPS, interviewden we een grote Nederlandse teler met meer dan 60 jaar ervaring in het telen en vervoeren van boerenkool.

EPS is de beste isolator voor Verwarming- en Ventilatiesystemen

Dankzij de veelzijdige eigenschappen, duurzame toepassingen en milieuvriendelijke voordelen is EPS een populaire en bewuste keuze voor verwarming- en ventilatiesystemen die voldoen aan de groeiende vraag naar energie-efficiëntie en milieubewuste oplossingen.

De voordelen van EPS als duurzaam verpakkingsmateriaal voor levensmiddelen

Bij het verpakken van levensmiddelen is het belangrijk om te kiezen voor materialen die de kwaliteit en veiligheid van het voedsel waarborgen. In dit artikel zullen we de voordelen en het gebruik van EPS voor het verpakken van levensmiddelen nader bekijken.

Blijf automatisch op de hoogte

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief over duurzamer verpakken en praat mee via sociale media. 

SlimVerpakken is een initiatief van Stybenex-Verpakkingen, vereniging van fabrikanten van EPS-verpakkingen

Stybenex Verpakkingen is lid van EUMEPS

Privacyverklaring