EPS is de beste isolator voor Verwarming- en Ventilatiesystemen

Als je ergens geen warmte (of koude) wilt verliezen, is het in verwarming- en ventilatiesystemen. Het is dan ook geen toeval dat fabrikanten kiezen voor EPS als isolatiemateriaal oftewel geëxpandeerd polystyreen. EPS biedt een scala aan voordelen die het een ideale keuze maken voor cv-ketels, (zonne)boilers, warmtepompen en andere componenten van verwarming- en ventilatiesystemen. In dit artikel zullen we de voordelen en het gebruik van EPS nader bekijken.

Uitstekende isolerende eigenschappen

De meest doorslaggevende reden om EPS toe te passen in verwarming- en ventilatiesystemen is de uitstekende isolerende werking. EPS is een beproefde en duurzame thermische isolator, die helpt om energieverlies tot een minimum te beperken. Het materiaal draagt bij aan de efficiëntie van systemen door warmte binnen te houden of buiten te houden, afhankelijk van de behoeften van het systeem. Hierdoor kan er aanzienlijk worden bespaard op energiekosten en wordt de ecologische voetafdruk verkleind.

Een duurzame en milieuvriendelijke keuze

EPS blijkt duurzamer te zijn dan veel mensen vermoeden. Het feit dat EPS voor 98% uit lucht bestaat, maakt het een materiaal waarbij met minimale hoeveelheden kunststof de hoogste isolatiewaarden worden behaald. Bovendien is EPS ontzettend licht. Dit maakt EPS een geliefd materiaal om te verwerken in klimaatsystemen, want hoewel je met EPS materiaal aan de isolatie toevoegt, neemt het gewicht en de bijbehorende transportkosten nauwelijks toe. Tel daarbij op dat EPS-isolatie op maat gemaakt kan worden voor elk individuele component, en het mag duidelijk zijn dat EPS een duurzame keuze is.

Nog meer klantgerichte voordelen

Uiteraard kiezen fabrikanten niet alleen voor EPS vanwege de milieuvoordelen, maar ook vanwege de vele andere voordelen, zoals de beschikbaarheid van verschillende brandvertragende versies. Het materiaal is daarnaast ook kostentechnisch interessant in vergelijking met alternatieve materialen, en EPS is te maken in elke vorm zodat er altijd een perfecte fit is met de installatie waar het EPS aan toegevoegd wordt.

Het isolatiemateriaal hergebruiken

Er komt een tijd dat ook klimaatinstallaties gerepareerd of gedemonteerd moeten worden. Het is dan belangrijk dat het isolatiemateriaal demontabel is en hergebruikt kan worden. Met EPS kan dat. EPS is immers 100% recyclebaar en laat zich, in tegenstelling tot andere materialen, makkelijk verwijderen uit en van de installatie. Omdat EPS enorm goed bestand is tegen vocht, kan het isolatiemateriaal uit bijna elke installatie hergebruikt worden.

Een mileubewuste oplossing

Dankzij de veelzijdige eigenschappen, duurzame toepassingen en milieubewuste voordelen is EPS een populaire en bewuste keuze voor verwarming- en ventilatiesystemen die voldoen aan de groeiende vraag naar energie-efficiëntie en milieubewuste oplossingen.

Blijf automatisch op de hoogte

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief over duurzamer verpakken en praat mee via sociale media. 

SlimVerpakken is een initiatief van Stybenex-Verpakkingen, vereniging van fabrikanten van EPS-verpakkingen

Privacyverklaring