Danny de Jong bevordert recycling met ophaalservice voor verpakkingsmateriaal

Na de montage van een nieuwe keuken houdt de consument vaak een berg karton, hout en EPS over. Onnodig en allesbehalve milieuvriendelijk als dit zomaar wordt weggegooid, vindt Danny de Jong van DDJ Cleaning Services. Hij biedt klanten daarom een duurzame oplossing en haalt overgebleven verpakkingsmateriaal op en levert het gescheiden af bij afvalverwerkers.

Danny kwam op het idee om overgebleven verpakkingsmateriaal op te halen doordat hij veel consumenten hoorde klagen over de hoeveelheid verpakkingsmateriaal: “Het karton, hout of EPS bleef gewoon bij de klant liggen, en zij mochten het opruimen, waardoor het vaak bij het restafval gegooid werd. Niet milieu- en klantvriendelijk in mijn ogen. Dat was voor mij het teken om er iets mee te doen”, vertelt Danny.

Ophalen en vervoeren
En zo begon Danny DDJ Cleaning Services, met als doel om klanten te voorzien van een gemakkelijke en duurzame oplossing voor het afvalprobleem na het monteren van een nieuwe keuken. Hij benaderde de keukenwinkels waarvoor hij al montagewerk verrichtte en vroeg of hij het verpakkingsmateriaal bij de klanten op kon halen en vervoeren naar recyclingbedrijven. De reacties waren positief en al snel groeide zijn klantenkring. Momenteel vervoert het bedrijf zo’n 200 keukens per maand.

Verder recycled
Het concept van Danny is simpel: bij het monteren houdt de monteur het verpakkingsafval al direct gescheiden. DDJ Cleaning Services haalt het, in samenspraak met de consument, op en brengt het gescheiden naar een recycler. “Klant blij, recycler blij”, zegt Danny.

EPS opgehaald voor recycling
DDJ Cleaning Services vervoert vooral veel EPS. Dit materiaal wordt vaak gebruikt als verpakkingsmateriaal in de keukenbranche omdat het licht en sterk is en tegen een stootje kan. “Bij een oven van 60-65 kilo is het wel handig als de verpakking eromheen niet te zwaar is en toch een beetje meegeeft.” Ook is EPS volledig recyclebaar. Danny legt uit: “Wij brengen ons EPS afval voornamelijk naar Hordijk, zij recyclen het en gebruiken het als grondstof voor isolatieproducten in gebouwen.

Duurzame projecten
DDJ Cleaning Services is een mooi voorbeeld van de verduurzaming in de keukenbranche. “Zeker nu nieuwe keukens veelal in duurzame nieuwbouwprojecten worden geplaatst, is milieuvriendelijk omgaan met restmaterialen een belangrijk thema geworden voor consumenten”, zegt Danny.

Danny wil andere bedrijven en ondernemers oproepen om ook te investeren in duurzaamheid. “In veel branches valt er nog veel te halen als het gaat om het duurzaam ophalen en vervoeren van verpakkingsafval.” Daar wil ik mij voor inzetten en ik hoop dat anderen dat ook doen.”

Geplaatst op: 26 januari 2023

Blijf automatisch op de hoogte

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief over duurzamer verpakken en praat mee via sociale media. 

SlimVerpakken is een initiatief van Stybenex-Verpakkingen, vereniging van fabrikanten van EPS-verpakkingen

Stybenex Verpakkingen is lid van EUMEPS

Privacyverklaring