Levenscyclusanalyse toont aan: koeldoos van karton is niet beter voor milieu dan een EPS-doos

In een vergelijkende levenscyclusanalyse zijn de milieueffecten van kartonnen koeldozen vergeleken met die van koeldozen gemaakt van geëxpandeerd polystyreen (EPS). Tegen de verwachting van de publieke opinie blijken koeldozen van karton niet milieuvriendelijker te zijn dan hun EPS-tegenhangers. De studie wijst uit dat de CO₂-impact van beide soorten dozen waarschijnlijk gelijkwaardig is, terwijl EPS-dozen op de totale milieuvoetafdruk en belangrijke specifieke milieueffecten, zoals emissies naar water, beter scoren.

Karton versus EPS

In de studie zijn de ‘Papercooler’, een volledig kartonnen koeldoos, en de ‘EcoCooler’, een grotere variant met kartonnen wanden gevuld met cellulose-isolatiemateriaal, vergeleken met hun respectievelijke EPS-equivalenten van dezelfde omvang.

De Milieuvoetafdruk

Volgens de Product Environmental Footprint (PEF), een maatstaf die de milieu-impact van producten kwantificeert gedurende hun hele levenscyclus, is de in het onderzoek gemeten impact van de kartonnen Papercooler en Ecocooler maar liefst 2,91 en 1,55 keer zo groot als die van EPS-koeldozen. Dit verschil wordt nog duidelijker als we kijken naar specifieke milieueffecten.

Specifieke milieueffecten

De invloed op zoetwaterorganismen van toxische stoffen die in het milieu terechtkomen is bij de kartonnen Papercooler 201 keer groter en bij de kartonnen Ecocooler 96 keer groter dan voor EPS. En ook de milieu-impact door de potentiële opwarming van de aarde door veranderingen in landgebruik is voor de papieren Papercooler en Ecocooler 75  en 38 keer groter dan voor de vergelijkbare EPS-koeldoos.

Alle resultaten op een rij bekijken? Download onze factsheet met de belangrijkste resultaten van deze vergelijkende levenscyclusanalyse.

De algemene perceptie ontkracht

Deze resultaten ontkrachten de algemene perceptie dat karton een milieuvriendelijker verpakkingsmateriaal is. De resultaten zijn ook in lijn met het toenemend aantal onderzoeken en rapporten dat aantoont dat het vervangen van plastic verpakkingen door papier geen vanzelfsprekende duurzame oplossing is. Daarnaast tonen de bevindingen van de levenscyclusanalyse aan dat bij de keuze voor verpakkingsmaterialen aandacht nodig is voor totale milieu-impact gedurende het volledige productieproces ervan.

Heb je vragen over deze vergelijkende LCA-studie? Mail je vraag naar r.goes@stybenex.nl.

Geplaatst op: 13 mei 2024

Blijf automatisch op de hoogte

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief over duurzamer verpakken en praat mee via sociale media. 

SlimVerpakken is een initiatief van Stybenex-Verpakkingen, vereniging van fabrikanten van EPS-verpakkingen

Stybenex Verpakkingen is lid van EUMEPS

Privacyverklaring