Electrolux kiest opnieuw voor EPS als duurzaam verpakkingsmateriaal

In een poging de milieu-impact van haar verpakkingen te verminderen, kiest Electrolux na uitvoerig onderzoek opnieuw voor EPS als voornaamste verpakkingsmateriaal. Deze keuze is opvallend, omdat de fabrikant van huishoudelijke en professionele apparaten aanvankelijk van plan was de EPS verpakkingen te vervangen door papieren verpakkingen. 

Circulair EPS is de beste verpakking en bescherming voor jouw product. Weten waarom? Lees de 8 redenen om te kiezen voor verpakkingen van EPS.

Geen milieuvoordelen voor karton

Electrolux wil voor haar verpakkingen een balans vinden tussen milieuvriendelijkheid enerzijds en de praktische bescherming van haar grote, zware en breekbare apparaten anderzijds. In die zoektocht blijkt nu dat een keuze voor papieren verpakkingen leidt tot een toename van de ecologische voetafdruk en grotere hoeveelheden afval. De benodigde hoeveelheid karton om de veiligheid van de producten te garanderen, deed de milieuvoordelen teniet. Daarnaast laten aanvullende simulaties zien dat kartonnen verpakkingen te weinig bescherming bieden tegen externe omstandigheden, zoals een hoge luchtvochtigheid.

Keuze voor circulair EPS

Dankzij de uitkomst van het onderzoek kiest Electrolux ervoor om het gebruik van EPS te continueren, vanaf nu met zo veel mogelijk gerecycled EPS. EPS is heel eenvoudig en oneindig te recyclen. Daarnaast wil Electrolux het gebruik van verpakkingsmateriaal beperken.

Karton is geen duurzame oplossing

Dit voorbeeld van Electrolux laat zien dat het vervangen van plastic verpakkingen door karton geen duurzame oplossing is, zoals recent ook al werd geconcludeerd door  de Rabobank. Tot dezelfde conclusie kwam het rapport van een coalitie van NGO’s bestaande uit het European Environmental Bureau, Zero Waste Europe, Fern, Environmental Paper Network en de Rethink Plastic Alliantie.

Geplaatst op: 17 mei 2024

Blijf automatisch op de hoogte

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief over duurzamer verpakken en praat mee via sociale media. 

SlimVerpakken is een initiatief van Stybenex-Verpakkingen, vereniging van fabrikanten van EPS-verpakkingen

Privacyverklaring