8 redenen om te kiezen voor verpakking en bescherming van EPS

Wat is EPS?

EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen (expanded polystyrene) en is een materiaalsoort die bestaat uit 98% zuivere lucht en slechts 2% grondstof (polystyreen). Dit maakt de keuze voor EPS-verpakkingsmateriaal een duurzame keuze, want er zijn voor de productie van EPS veel minder hulpbronnen nodig dan voor andere materialen. Bovendien is EPS eenvoudig en oneindig te recyclen. 

EPS is daarom de ideale keuze voor wie op zoek is naar een duurzame verpakking. Waarom dat zo is, en wat EPS zo geschikt maakt om jouw producten te beschermen, leggen we hieronder verder uit.

EPS is circulair

Verpakkingen van EPS zijn eenvoudig en oneindig te recyclen. EPS kent daarom hoge recyclingresultaten. EPS dat wordt ingezameld, wordt gebruikt voor het maken van nieuwe EPS-verpakkingen en -producten. Dit proces kan oneindig worden herhaald, zonder dat EPS zijn waardevolle eigenschappen verliest. Super duurzaam dus. 

EPS is milieuvriendelijk

Omdat EPS voor maar 2% uit grondstof bestaat, is er voor de productie van een verpakking de helft minder energie nodig in vergelijking met andere verpakkingsmaterialen als karton, glas of metaal. Nog een reden dus waarom EPS een duurzame keuze is. 

EPS is licht

Omdat EPS voor 98% uit lucht bestaat, is het ontzettend licht. Handig, want een fietshelm mag bijvoorbeeld niet te zwaar zijn, omdat het draagcomfort anders verloren gaat. Ook voor verpakkingsmateriaal geldt: hoe lichter, hoe beter. Hierdoor blijven de transportkosten laag en is jouw product veel makkelijker te vervoeren.

EPS is sterk

Ondanks dat EPS ontzettend licht is, is het ook sterk en druk- en vormvast. Hierdoor is EPS ideaal als verpakkings- en beschermingsmateriaal voor een breed scala aan producten: van hele zware tot hele kwetsbare producten. Niet voor niets worden televisies bijvoorbeeld uitsluitend in EPS verpakt. 

EPS is schokabsorberend

Dat EPS wel tegen een stootje kan, komt omdat het zeer schokabsorberend is. EPS is daarom uitermate geschikt voor het vervoeren van breekbare en kwetsbare items. Of het nu gaat om het vervoeren van een fles wijn, vitale organen of zelfs eieren, EPS zorgt ervoor dat jouw product ongeschonden aankomt. 

EPS is in elke vorm te produceren 

Geen vorm is te gek. Van de eenvoudigste hoeken tot de kleinste details. EPS is gemakkelijk te produceren in elke vorm. Niet alleen verkleint een perfecte pasvorm de kans op schade, ook het volume van de verpakking blijft hierdoor beperkt. 

EPS is ongevoelig voor vocht

Zelfs bij langdurige blootstelling aan een natte omgeving (denk bijvoorbeeld aan een fikse regenbui) is EPS ongevoelig voor vocht en schimmel. Wil je jouw product dus waterdicht verpakken en beschermen? Kies dan voor EPS. 

EPS is uitstekend isolatiemateriaal

Stilstaande lucht is de beste isolator die we kennen. En laat EPS nou net voor 98% uit lucht bestaan! Hierdoor zorgt EPS ervoor dat wat warm moet blijven, warm blijft. En dat wat koud moet blijven, koud blijft. Wel zo handig als je bijvoorbeeld voedingsmiddelen als afhaalmaaltijden of verse vis gaat verpakken.

Benieuwd in welke markten EPS een grote rol speelt? Lees dan hier verder.

Wil je over dit onderwerp meepraten? Dat kan via LinkedIn.

Geplaatst op: 3 oktober 2022

Blijf automatisch op de hoogte

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief over duurzamer verpakken en praat mee via sociale media. 

SlimVerpakken is een initiatief van Stybenex-Verpakkingen, vereniging van fabrikanten van EPS-verpakkingen

Privacyverklaring