De hoeveelheid EPS-verpakkingen die Nederlanders jaarlijks inleveren op de milieustraat is opnieuw toegenomen. De nieuwste telling komt uit op 1.7 miljoen kilo. Dat blijkt uit onderzoek van branchevereniging Stybenex op basis van cijfers van Afvalgids. EPS dat is verzameld op de milieustraat wordt bijna volledig gerecycled voor nieuwe EPS-isolatieproducten.
EPS is een veelgebruikt verpakkingsmateriaal voor onder andere elektronica en witgoed, zoals televisies en koelkasten. Maar ook voedsel, medicijnen en tal van andere producten worden verpakt in EPS. EPS, dat staat voor geëxpandeerd polystyreen, is licht, sterk en makkelijk te recyclen.
Voor het onderzoek zijn de inzamelcijfers over 2021 van alle Nederlandse milieustraten meegenomen. Op 270 milieustraten kan EPS apart worden aangeboden. Dat leverde dit jaar meer dan 1,7 miljoen kilo EPS op. Dat is 241.000 kilo meer dan het voorgaande jaar, oftewel een stijging van ruim 15%.
Het is voor Nederlandse huishoudens en bedrijven steeds makkelijker om EPS in te leveren op een milieustraat. Van de 360 milieustraten in Nederland zamelen 270 milieustraten EPS gescheiden in. Dat is een stijging van 10,6% ten opzichte van een jaar eerder.
Van alle gemeenten in Nederland leveren Rotterdammers bij elkaar opgeteld het meeste EPS in. Andere koplopers zijn de steden Amsterdam, Utrecht en Groningen. Inwoners van Montfoort, Vlieland en Oosterhout leveren per persoon het meeste EPS in.
De Nederlandse fabrikanten van EPS verpakkingen, verenigd in branchevereniging Stybenex, stimuleren het inzamelen van EPS om zo veel mogelijk EPS te kunnen recyclen. Zij hebben zich ten doel gesteld dat in 2025 meer dan 300 milieustraten EPS gescheiden inzamelen.