EPS is van alle markten thuis

EPS is met zijn veelzijdigheid te gebruiken voor veel verschillende toepassingen, bijvoorbeeld in de tuinbouw of als bescherming van kwetsbare organen. Hieronder vind je een lijst van 7 markten waarin EPS een grote rol speelt.

Verpakkingen

EPS is zeer geschikt als verpakkingsmateriaal. Het wordt onder meer gebruikt voor de verpakking van tuinmeubels en rolgordijnen, maar ook voor de verpakking van witgoed, keukenapparatuur en computer hardware. Met een EPS-verpakking bereikt het product zonder schade de eindbestemming.

Technische delen

Door haar lichte en isolerende eigenschappen is EPS voor veel technische toepassingen geschikt. Denk bijvoorbeeld aan airco’s of verwarmingssystemen. Ook wordt EPS in AED’s toegepast. Om de accu te isoleren wordt EPS als neopor buffer gebruikt. Dit garandeert dat de AED altijd blijft werken.

Tuinbouw

EPS wordt al jaren door siertelers en tuinders gebruikt. Veel plantenkwekers waarderen de isolerende eigenschappen van EPS, waardoor temperatuurwisselingen worden afgevlakt. Mede door deze eigenschap en de vormvastheid zijn de EPS zaai- en verspreentrays erg geschikt voor de optimale groei van een plant.

Pharma

Dringend noodzakelijke en uiterst kwetsbare organen worden in EPS naar hun bestemming gebracht. Dat EPS hierin uitblinkt komt onder andere door haar perfecte bescherming, maar ook door de optimale isolatie (dankzij 98% lucht). Zo voldoet EPS ruimschoots aan de hoge eisen die aan het transport van deze kwetsbare organen worden gesteld.

Levensmiddelen

EPS is 100% voedselveilig en waterdicht en daarom erg geschikt voor het verpakken van voedingswaren. EPS is inert, wat betekent dat het niet reageert met andere stoffen. Zo is vis die wordt vervoerd en verpakt in EPS altijd vers, want bijna geen enkel ander materiaal heeft zulke goede en betrouwbare isolerende eigenschappen. 

Protectie

Veilig én eenvoudig: EPS is de slimste manier om iets te beschermen. Helemaal als de bescherming bijna niets mag wegen. Een helm mag bijvoorbeeld niet te zwaar zijn, omdat anders het draagcomfort verloren gaat. Maar ook kinderzitjes en bumper onderdelen van auto’s worden van EPS gemaakt.

Design

De mogelijkheden van EPS in tv, film, theater en standbouw zijn eindeloos. Zowel kleine attributen als complete filmsets kunnen met EPS gebouwd worden. Maar ook voor winkelinrichting, kunst of logo’s en letters is EPS ideaal. Dit komt doordat EPS licht van gewicht is en ongevoelig is voor vocht en een grote vormvrijheid heeft. Daar komt ook bij dat EPS bewerkt kan worden met verf op waterbasis of een kunststof coating.

Wil je meer weten over de duurzame eigenschappen van EPS? Lees dan ook ons artikel: waarom EPS duurzamer is dan je denkt.

Wil je over dit onderwerp meepraten? Dat kan via LinkedIn.

Geplaatst op: 28 juni 2022

Blijf automatisch op de hoogte

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief over duurzamer verpakken en praat mee via sociale media. 

SlimVerpakken is een initiatief van Stybenex-Verpakkingen, vereniging van fabrikanten van EPS-verpakkingen

Stybenex Verpakkingen is lid van EUMEPS

Privacyverklaring