Je keuze voor het verpakkingsmateriaal van jouw producten is niet alleen gebaseerd op prijs en kwaliteit, maar ook op duurzaamheid, de CO2-voetafdruk en de mogelijkheden voor hergebruik. Hoe scoort EPS op deze onderdelen? Daar gaan we in dit artikel verder op in.
Een duurzaam verpakkingsmateriaal heeft een zo milieuvriendelijk productieproces, zonder giftige stoffen en met zo min mogelijk grondstoffen. EPS voldoet hieraan. EPS bestaat namelijk voor 98% uit lucht, waarvoor uiteraard geen grondstof nodig is. Ook bevat EPS geen CFK, chemische of giftige stoffen. Dit komt omdat het productieproces mechanisch is en er dus ook (bijna) geen andere hulpbronnen worden gebruikt. Het produceren van EPS kost dan ook veel minder energie dan het produceren van karton, glas of metaal.
Hoe duurzaam een verpakkingsmateriaal is, hangt ook af van de kwaliteit van het product. Is er van een heel duurzaam verpakkingsmateriaal veel meer volume nodig dan voor een minder duurzame variant, dan kan aan het eind van de som het minder duurzame materiaal toch de betere keuze zijn. Voor EPS is dat gelukkig niet het geval.
De eigenschappen van EPS zijn zo goed, dat EPS niet alleen in het productieproces een duurzame keuze is, maar ook in het gebruik. Kijk maar eens naar dit voorbeeld. EPS isoleert twee keer zo goed als karton. Tegelijkertijd weegt karton circa vijfendertig keer meer per vierkante kuub dan EPS. Wanneer je dus een verpakking van karton zou maken die net zo goed isoleert als EPS-verpakkingsmateriaal, betekent dit dat je circa zeventig keer meer materiaal nodig hebt. Bovendien is EPS ook sterker én bestand tegen vocht. Kortom, EPS is niet alleen op papier de meest duurzame keuze, maar ook in gebruik.
Er is nog een eigenschap die EPS duurzamer maakt dan je denkt en dat is het gewicht. Want naast productieproces en de kwaliteit van de verpakking, speelt ook het transport een belangrijke rol bij het maken van een slimme en duurzame verpakkingskeuze. Doordat EPS licht in gewicht is, draagt het bij aan de reductie van de CO2-uitstoot tijdens het transport. Een voertuig wat minder zwaar op de weg ligt, verbruikt immers minder brandstof. Dat is echter niet het enige voordeel met betrekking tot het transport. Ook de beschermende en schokabsorberend eigenschappen van EPS komen hier goed van pas. De transportschade is met in EPS verpakte producten nagenoeg nul. Dat scheelt niet alleen veel grondstoffen, maar ook energie én extra kilometers voor retourritjes.
EPS heeft dus een duurzaam productieproces, een goede kwaliteit en is makkelijk te vervoeren, maar wat is de kracht van EPS aan het einde van de gebruiksketen? EPS is een monomateriaal. Dat wil zeggen dat het uit één materiaalsoort bestaat. Dit maakt EPS uitermate geschikt voor recycling. Verpakkingen van EPS zijn 100% recyclebaar. Het enige wat bedrijven en consumenten hoeven te doen, is EPS net als andere reststoffen apart in te zamelen. Op dit moment zijn er ongeveer 250 EPS-inzamelpunten in Nederland. EPS dat wordt ingezameld, kan gebruikt worden voor het maken van nieuwe verpakkingen en andere EPS-producten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld papier, kan EPS oneindig worden gerecycled zonder dat het zijn waardevolle eigenschappen verliest.
EPS is dus duurzamer dan je misschien denkt. Dat komt simpelweg omdat EPS een duurzaam productieproces heeft, licht van gewicht is, hele goede bescherming biedt en ook nog eens 100% recyclebaar is.
De voordelen van een keuze voor EPS zijn evident. Nog niet overtuigd? Ontdek de 8 belangrijkste redenen om te kiezen voor verpakking en bescherming van EPS.
Wil je met ons meepraten? Volg ons dan op LinkedIn.
SlimVerpakken is een initiatief van Stybenex-Verpakkingen, vereniging van fabrikanten van EPS-verpakkingen
Stybenex Verpakkingen is lid van EUMEPS
Privacyverklaring