EPS wereldwijd grootschalig gerecycled

Nieuw onderzoek laat zien dat EPS wereldwijd grootschalig wordt gerecycled. Met recyclingpercentages van meer dan 30% in Noord-Amerika, 40% in Europa en meer dan 50% in Japan, China en Zuid-Korea, voldoet EPS aan de criteria die zijn opgenomen in het United Nations Environmental Programme. 

EPS gerecycled in 35 landen

Wereldwijd hebben 4.2 miljard mensen in 34 landen de mogelijkheid om EPS te recyclen. EPS is het op twee na meest gerecyclede verpakkingsmateriaal. Dat resultaat is bijzonder, te meer omdat minder dan 2% van het geproduceerde verpakkingsmateriaal van EPS is. 

EPS is niet alleen 100% recyclebaar

In de circulaire economie gaat het er niet alleen om dat een product 100% recyclebaar is. Zeker zo belangrijk is dat recycling ook feitelijk plaatsvindt. De Ellen MacArthur Foundation is een invloedrijke internationale organisatie die het concept van een circulaire economie ontwikkelt en promoot door samen te werken met bedrijven, beleidsmakers en academici. Zij (en in haar kielzog het United Nations Environmental Programma) hanteert het uitgangspunt dat de recyclebaarheid van verpakkingen ‘in praktijk en op schaal’ moet zijn bewezen. Op grond van de nieuwe data wordt bevestigd dat EPS niet alleen recyclebaar is, maar dat het ook op grotere schaal feitelijk plaatsvindt. 

Nederland wereldwijd koploper

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat Nederland koploper is in Europa en daarbuiten. Nederland recyclet 59% van de EPS-verpakkingen en bijna 100% van alle EPS-viskisten en EPS gebruikt in de tuinbouw (trays en kweekbakken). Huishoudens kunnen op de milieustraat EPS apart aanbieden voor recycling.

Zoekt u naar circulaire oplossingen en wilt u de CO2 footprint van uw bedrijf verlagen? Er staat een netwerk aan inzamelbedrijven, sorteerders en recyclers klaar om uw EPS te recyclen. Download onze factsheet met inzameladressen in Nederland of kijk op EPSCycle.org voor inzameladressen in Denemarken, Duitsland en Nederland

Nederlandse fabrikanten EPS-producten zijn aangesloten bij EPS Cycle

De Nederlandse resultaten voor het recyclen van EPS behoren tot de beste van de wereld. Stybenex, branchevereniging van EPS-fabrikanten, is als een van de initiatiefnemers aangesloten bij EPS Cycle. EPS Cycle is een Europees terugnamesysteem dat de inzameling en recycling van gebruikte EPS-materialen promoot en makkelijker maakt. Het doel van EPS Cycle is het bevorderen van de recycling van EPS-materialen uit zowel de bouw- als de verpakkingssector.

Geplaatst op: 29 februari 2024

Blijf automatisch op de hoogte

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief over duurzamer verpakken en praat mee via sociale media. 

SlimVerpakken is een initiatief van Stybenex-Verpakkingen, vereniging van fabrikanten van EPS-verpakkingen

Stybenex Verpakkingen is lid van EUMEPS

Privacyverklaring