Rabobank: ‘Plastic verpakkingen vervangen door papier geen duurzame oplossing’

De Rabobank waarschuwt dat het vervangen van plastic verpakkingen door papieren verpakkingen geen duurzame oplossing is. In een rapport stelt de bank dat voor de productie van papieren verpakkingen waarschijnlijk meer energie nodig is en dat er meer CO2 vrijkomt. Ook zijn er extra materialen nodig om papier geschikt te maken, materialen die de recycling of biologische afbreekbaarheid kunnen verhinderen.

Een foutieve aanname bij consumenten

Volgens de Rabobank kiezen marktpartijen voor papieren verpakkingen omdat consumenten veronderstellen dat papieren verpakkingen duurzamer en van hoge kwaliteit zijn. Maar, ‘in tegenstelling tot wat consumenten denken, is het vervangen van plastic door papier en pulp echter niet zo duurzaam’, zegt Jim Owen, senior analist Packaging & Logistics bij de Rabobank. De analist wijst erop dat er voor papieren verpakkingen meer materiaal nodig is om dezelfde robuustheid als plastic verpakkingen te bereiken, met “naar verwachting intensievere productieprocessen en duurdere verpakkingen tot gevolg”.

Steeds meer onderzoek

De waarschuwing van de Rabobank staat niet op zichzelf. Eerder waarschuwde een coalitie van onafhankelijke organisaties, zoals European Environmental Bureau en Zero Waste Europe al voor de negatieve gevolgen van het gebruik van papier. 

In het rapport spreekt de Rabobank de positieve verwachting uit dat overheden en marktpartijen uiteindelijk de meest duurzame keuzes zullen maken: ‘Het commitment van de verpakkingsindustrie om duurzaamheid en circulariteit in haar verpakkingsoplossingen te realiseren, evolueert wereldwijd’.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van duurzame verpakkingen? Volg ons op LinkedIn. 

Geplaatst op: 1 maart 2024

Blijf automatisch op de hoogte

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief over duurzamer verpakken en praat mee via sociale media. 

SlimVerpakken is een initiatief van Stybenex-Verpakkingen, vereniging van fabrikanten van EPS-verpakkingen

Privacyverklaring